Hjärtstartare

Bua Båtsällskap har en hjärtstartare

Bua Båtsällskap har en hjärtstartare av modellen Zoll AED Plus. Hjärtstartaren är mycket enkel att använda, både genom de inspelade röstinstruktionerna som guidar användaren genom ett ingripande och att den mäter djupet på bröstkompressioner vid hjärt- lungräddning. Att använda en Zoll AED Plus kräver inga förkunskaper och kan användas av vem som helst.

Hjärtstartaren är placerad i klubbstugan.hjärtstartare

Ring alltid 112 vid nödfall och uppge adressen:

Båtafjordsvägen 16
432 64 BUA

Information till ambulanshelikopter:

Position: (grader.minuter.sekunder)
Latitud: 57.14.500 N
Longitud: 12.06.900 E

 

Varför en hjärtstartare?

En hjärtstartare behövs för att kunna ”återställa” ett hjärta som drabbats av hjärtstopp. Hjärtstoppet innebär att hjärtat inte kan pumpa runt blodet i kroppen som det ska, detta på grund av att det uppstått ett elektriskt kaos. Vid ett hjärtstopp kan man påbörja hjärt- lungräddning – 30 hjärtkompressioner och 2 inblåsningar – men det är bara en hjärtstartare som kan få hjärtat att slå normalt igen. Har man en hjärtstartare nära till hands behöver man inte vänta på räddningstjänst, som alltid är utrustade med hjärtstartare.

Fler kan räddas

Om man påbörjar hjärt- lungräddning och använder en hjärtstartare inom 3 minuter kan så många som 7 av 10 överleva. I dag överlever bara 500 av ungefär 10 000 som drabbas varje år. Dessa 5 procent kan bli fler, men varje sekund är viktigt. Därför har vi valt att skaffa en hjärtstartare till Bua Båtsällskap.

Läs mer om hjärtstartaren här: www.hjartstartare-defibrillator.se